Vitreoretinal cerrahi : Pars plana vitrektomi (PPV), retina dekolmanı, göz içi kanama. Görme merkezi üzerinde zar ve maküla deliği gibi pek çok retinal hastalıkta uygulanan kontrollü, gözün arka bölümüne kapalı bir sistemle girilmesini sağlayan bir tekniktir.
Bu cerrahi lokal bazı durumlarda genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Cerrahi genellikle 30 ila 60 dakika sürmekte olup çoğunlukla dikişsiz olarak uygulanır. Gözün arka bölümüne üç noktadan 0.5 mm’lik açılan kesilerle ulaşılmaktadır. Göz içindeki vitreus jeli temizlendikten sonra retinadaki problemin yönelik cerrahi işlemler uygulanır. Cerrahi sonunda alttaki hastalığa bağlı olarak gözün içerisine serum, gaz ya da silikon yağı ile doldurulup ameliyat sonlandırılmaktadır. Hastalar cerrahi sonrası özel pozisyonlarda yatmak durumunda kalabilirler. Özel gazlarla gözleri doldurulan hastaların gaz emilinceye kadar uçak ile seyahat etmeleri ve yüksek rakımlı yerlere seyahatleri sakıncalıdır. Kullanılan gazlara 2-4 hafta içinde kendiliğinden emilmektedir. Ancak silikon yağı yerleştirilen hastalarda silikonun bir müddet sonra çıkarılması gerekmektedir.
Vitreoretinal cerrahi tek bir işlem olarak yapılabileceği gibi katarakt ameliyatı ile birlikte de yapılabilir. Özellikle aşağıdaki durumlarda vitreoretinal cerrahi başarıyla uygulanır.
✅ görme merkezinde delik (maküler delik)
✅ vitreomaküler traksiyon
✅ görme merkezinde zar (Epiretinal membran )
✅ retina dekolmanı
✅ dirençli maküla ödemi
✅ göz içi ciddi enfeksiyonlarda (endoftalmi)
✅ göz içi yabancı cisimler
✅ göz içine düşen mercek veya lensler göz içi lens gibi pek çok hastalıkta uygulanmaktadır.