Katarakt cerrahisi onlarca yıl öncesi ile karşılaştırıldığında günümüzde çok daha modern teknik ve teknoloji ile yapılmaktadır. Önceleri iyice görme azalmadan cerrahi yapılmamaktaydı. Günümüzde ise hastaların ihtiyaçları ve günlük yaşam aktivitelerini aksatacak kadar görmede azalma katarakt cerrahisi zamanlaması için önmlidir. Bu yüzden katarakt tam gelişmeden saha erken ameliyat edilmektedir.
Göz tansiyonu bazen kendini şiddetli göz ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme ve kızarıklıkla kendini gösterir. Hastaların çok büyük bölümünde ise hastalık sinsice ilerler ve hastalar görmeleri iyice azalmadan hastalığı fark edemezler. Göz tansiyonuna bağlı sinir hasarına ve görüş alanındaki bozukluk maalesef tedavi ile geri döndürülemez.
Bebek ve erişkin kataraktları ameliyat tekniği açısından kesinlikle çok farklıdır. 2 yaş altındaki bebeklerde göz içine mercek takılmaz ve ön vitrektomi denilen bir işlem uygulaır. Mercek ancak 3-4 yaşlarında göz iyice geliştikten sonra takılır. Erişkin kataraktlarına dikiş konulmazken bebek kataraktlarında konulması gerekir.
Bebeklerdeki görülen her şaşılık ameliyat gerektirmez. Bebekliğin ilk dönemlerinde kas ve sinirler tam olarak gelişmemiştir. Beyinin göz hareketlerini kontrol etmedeki yetersizliğine bağlı zaman zaman şaşılık görülebilir. Bu durumdaki şaşılıklar genellikle 5-6 ay sonra kendiliğinden düzelir. Bazı hastalarda gözlük kullanımı ve kapama tedavileri yeterli olmaktadır. Şaşılığa yol açan serabral palsi gibi nörolojik hastalıklar, konjenital katarakt, herediter sebepler cerrahi olarak tedavi edilir. Bu yüzden şaşılık için rutin göz muayenesi yapılarak sebebe göre tedavi ve takip önerilir.
Uzun süre bilgisayar, tablet veya cep telefonu kullanımından kaynaklanan göz ve görmeyle ilgili sorunların geneli dijital göz yorgunluğu veya bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Bu sorunun şiddeti ekrana bakış süresi ile yakından ilgilidir. Baş ağrısı, göz ağrısı, boyun, omuz ağrısı, bulanık görme ve gözlerde kuruma hastalarda en sık görğlen yakınmalardır. Semptomları azaltmak için 20-20-20 kuralı uygulanmalıdır. Her 20 dakikada bir 20 fit(yaklaşık 6 metre) ötedeki bir şeye bakmak için 20 saniye ara verilmedir.
Gözün sinir tabakasının önündeki jel yapıdaki sıvı vitreus olarak adlandırılır. .Yaş ilerledikçe bu jelin yapısı bozulmaya başlar ve sıvı dolu boşluklar oluşur. Hem bu sıvı yapıdaki jel hem de sıvı içinde toplanan materyallerin gölgeleri sinir lifi tabakasına düşer. Bu gölgeler suda hareket eden kuyruk , ip ve örümcek ağları şeklinde görülür. Uşuşan cisimler göz içinde retina yırtığı veya retina dekolman olarak adlandırılan bozuklukların habercisi olabilir. Aniden ortaya çıkan uçuşmalar tehlikelidir. Böyle bir durumda hemen göz doktoruna başvurulmalıdır. Eğer yırtık veya dekolman gibi bir bozukluk yoksa bir süre sonra yakınmalar zamanla azalır.
Hastalardaki yakınmalar zamanla azalmıyor hatta artıyorsa önce medikal tedaviler , YAG lazer uygulaması ve en sonuncu olarak vitrektomi ameliyatı diğer tedavi yöntemleridir.