Retina Ven (Toplardamar) Tıkanıklığı veya retinal ven dal tıkanıklığı şeklinde olup görme değişikliklerine ve uzun vadede sekellere yol açan vasküler tıkanmalarıdır.
Hem retina ven (Toplardamar) hem de dal tıkanıklığı retinal venin tıkanmasıyla ilişkilidir, ancak tıkanıklığın oluştuğu yer farklılık gösterir.
Retina Ven Tıkanıklığının nedenleri nelerdir?
Retinal ven tıkanıklığı, toplar damarı tıkayan bir pıhtı nedeniyle meydana gelir.
Retinal ven dal tıkanılığında ise retinal atardamarların toplar damar üzerine basısı veya pıhtı ile tıkanması sonucu gelişir. Başlıca risk faktörleri
- Hipertansiyon
- Göz tansiyonu
- Şeker hastalığı
- Kalp-damar hastalığıdır.
Hastalardaki yakınmalar nelerdir?
Tıkanan retinal toplardamarın kök veya dal tıkanıklığı hastanın şikayetleri değişir. Ani gelişen görme kaybından , görme alanında görmeyen adalar olabileceği gibi hiç yakınma olmayadabilir. Teşhis ve tedavide geç kalındığında kalıcı görme kaybı, göz tansiyonu , retina tabakasında çekintiler ve yırtık bile görülebilir.
Teşhis için neler yapılmalı?
Göz hekimi göz dibi muayenesi yaparak toplardamar tıkanıklığı ile klinik bulguları saptanabilir. Ek olarak, floresan anjiyografi ve optik koherens tomografi (OCT) klinik karar vermeyi destekleyebilir. Floresan anjiyografi, mevcut tıkanıklık derecesini belirlemede yararlıdır. OCT, makula ödeminin izlenmesinde yararlıdır.
Genel tedavi yaklaşımları nelerdir?
Retinal ven tıkanıklıklarını tersine çevirecek bir tedavi mevcut değildir. Bununla birlikte, daha sonra ortaya çıkabilecek ve görmeyi azaltacak durumların oluşumunu engellemek için bir takım tedaviler uygulanmaktadır. Bu amaçla göz içine çeşitli enjeksiyonlar veya lazer tedavileri uygulanabilir .