Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi 09:00-18:00

Görme Merkezinde Zar Oluşumu Nedir?

Görme Merkezimizde Neden Zar Oluşur?

Epiretinal membran olarak adlandırılan sarı noktanın zarı, görme merkezinin üstünü örten yarı saydam bir zardır. Gözde genellikle yaşlanma sürecine bağlı olarak gelişir. Göz küresinin içini  dolduran jel kıvamında vitreus diye adlandırılan  yapıdaki değişikliklerin görme merkezini etkilemesi ile ortaya çıkar. Bazen şeker hastalığı, retinanın damar hastalıkları ve üveit gibi başka göz hastalıkları ile birlikte görülebilir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın erken dönemlerinde çoğunlukla  şikayete sebep olmaz ve göz  muayenesi sırasında tesadüfen saptanır. Zarın kalınlaşması daha yaygın hale gelmesi ve  büzüşmesi sonucunda zarın altındaki  sarı noktada kırışıklık ve hasar meydana gelir. Bu durumda hastalar

  • Cisimleri bulanık görme
  • Objeleri yamuk ve olduğundan büyük veya küçük görme
  • Okurken harflerde ve satırlarda eğrilmeler
  • Görmede azalma yakınmaları görülür.

Hangi Tetkikleri Yaparız?

Retina muayenesi, OCT (Optik koherenz tomografi) ve fundus anjiyografisi sonrası tanı konulup  tedaviyi planlaması yapılır.

Görme Merkezinde Zar Oluşumu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, hastanın görme  keskinliği durumuna ve hastalığın ilerleme hızına göre  planlanır. Bulanık görme  çok etkilenmeyen ya da eğri görme gibi görme şikayetlerine yol açmayan görme merkezindeki  zarlar takip edilir. Ancak  zar kalınlaşır ve görme merkezindeki  çekinti sonucu görme kalitesini bozarsa vitrektomi diye adlandırılan ameliyat yapılır. Özel tekniklerle  bu zar görme merkezi üzerinden soyulur. Vitrektomi ameliyatı çoğu zaman lokal anestezi ile yapılmaktadır ve hasta ameliyattan sonra evine gitmektedir. Görsel sonuçları yüz güldürücüdür ve çoğu olguda hastayı memnun edecek görme keskinliğinde ve kalitesi yakalanmaktadır.